?

Log in

No account? Create an account
syyskuu 2009   01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Saaga jatkuu

Posted on 26.08. 2008 at 20:48
Tags: , ,
Alle kolme kuukautta työttömänä ja kas, minullahan on oman alan töitä!

Paistatellaan hetki tuon edellisen lauseen hehkussa, koska se kuulostaa niin hienolta. Sen jälkeen pureudutaan tarkempiin faktoihin, jotka ovat omiaan vähentämään tilanteen glamouria.

Kyse on vain kuukauden mittaisesta puolipäiväisestä työstä, eli 80 työtunnista. Lisäksi olen työhön "ylikoulutettu", eli tämänkaltaisia hommia teetätetään yleensä perustutkinto-opiskelijoilla. Toisaalta, palkasta ei ole tarvetta valittaa, ja olen ihan tyytyväinen päästessäni tällaisiin hanttihommiin tutkimusapulaisena. Työnantajana on vanha tuttu Oulun yliopiston Biologian laitos.

Olen nyppijä. Käyn läpi maastonäytteitä ja poimin niistä talteen kaikki kovakuoriaiset sekä Lycosidae-heimon hämähäkit (sekä kaikki hämähäkit, jotka muistuttavat niitä riittävästi, en ole järin hyvä heimotason tunnistuksessa, ellei käytössä ole riittävän suurta suurennosta). Näitä käytetään indikaattorilajeina ympäristön tilaa tarkasteltaessa. Hämppeihin ja koppiksiin paremmin perehtyneet ihmiset hoitavat sitten lajitason tunnistamisen.

Vaikka sitä pitäisikin olla onnesta soikeana siitä, että saa oman alan töitä, tässä on pieni varjopuoli. Byrokratia. Työttömänä olen ollut taloudellisesti työmarkkinatuen, asumistuen ja toimeentulotuen varassa. Töitä saatuani minun piti soittaa sekä Työvoimatoimistoon, Sosiaalitoimeen että Kelalle. Kahteen viimeksimainittuun täytyy toimittaa kopio työsopimuksesta. Asumistukeni tarkistetaan, enkä ole varma, ehditäänkö uusi päätös antaa riittävän ajoissa, jotta saisin asumistuen normaalisti syyskuun alussa (eikä asumistuen määrästäkään ole varmuutta). En ole myöskään varma siitä, saanko soviteltua työmarkkinatukea, ja vaikka en saisikaan, en tiedä myöskään työmarkkinatuen seuraavaa maksupäivää. Se on kuitenkin melko varmaa, että edellisellä työmarkkinatuella en pärjää palkkapäivään saakka, joka on syyskuun viimeinen päivä.

Syyskuulta saan vielä toimeentulotukea, lokakuu on sitten tarkoitus elää palkalla. Toimeentulotukeen liittyy kuitenkin sellainen juju, että tämän palkkakuukaudenkin ajan minun tulee elää minimitoimeentulon budjetilla, eli lokakuussa käytettävissäni olevista varoista vähennetään minimitoimeentulon mukaiset hyväksyttävät tulot, ja mahdollinen ylijäämä otetaan huomioon käytettävissäni olevina varoina, kun haen toimeentulotukea marraskuulle. On tässä sen verran joustoa, että 20 % ansiotuloista (mutta kuitenkin enintään 150 euroa) jätetään huomioimatta toimeentulotukea laskettaessa. Työssäkäynnistä huolimatta kuukausibudjettini levenee siis vain 150 eurolla. Tämä ei suoraan sanottuna juurikaan kannusta tekemään pätkätöitä, etenkin kun työssäkäynnistä saattaa aiheutua sellaisia kustannuksia, joilta välttyisi, jos ei poistuisi kotoaan (esim. työpaikkaruokailu, työmatkat — onneksi voin ottaa omat eväät, ja yliopisto on tien toisella puolella). Pätkätyöt kannattavat todella vain, jos niistä saatava työkokemus on vaivan arvoista.

Pyrin ajattelemaan enemmän CV:ni kaunistumista ja vähemmän paperisotaa. Haluan uskoa, että tuolla työkokemuksella on tulevaisuudessa jotain väliä.

Comments:


(tuntematon) at 2008-08-26 21:50 (UTC) (Pysyvä linkki)
Jotenkin haluan uskoa myös, että työkokemuksella ja CV:n kartuttamisella on aidosti väliä, joten tsemppiä uuteen työhösi! :) Upeaa, että olet palannut tänne, tule ihmeessä kertoilemaan lisää uudesta työstäsi, jahka saat sen alulle. Byrokratian ongelmat harmittavat, mutta ei anneta sen vähentää saamasi työn loistoa. :)

- Eve
logo-pedia.org
biologinplanttu
biologinplanttu at 2008-09-01 17:25 (UTC) (Pysyvä linkki)
Kiitos kannustavista sanoista. :)
Previous Entry  Next Entry