?

Log in

No account? Create an account
syyskuu 2009   01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Olikohan se sitten tässä

Posted on 31.05. 2008 at 13:20
Tags: , , , , , , ,
Enpä ehtinyt tässä opiskelujen loppusuoralla enää paljoa kirjoitella, sen verran tiiviistä tahtia tuli työskenneltyä.

Päätin lopulta keskittyä tenttiinlukuun ja hoitaa toisen harjoitusaineen vasta tentin jälkeen. Eikä se lukeminenkaan järin tehokasta aluksi ollut, mutta vauhti kasvoi vähitellen. Kahtena viimeisenä tenttiä edeltäneenä päivänä luin 200 sivun päivävauhtia.

Tentti oli siis tiistaina. Ei tee järin hyvää tenttijännityksen kannalta, kun ennen tentin alkua tajuaa, että jos tentti ei mene läpi, niin haaveet maisteroitumisesta enenn kandin tutkinnon suorittamista saa unohtaa. Ja kyllä vähän kylmäsi, kun näin ne tenttikysymykset: semelparian ja iteroparian vertailu, allokaatiokustannusten (eli trade-offin) vaikutukset kelpoisuuden osatekijöiden evoluutioon, eliöyhteisöjen tunnistaminen, rajaaminen ja spatiaalinen vaihtelu sekä populaatioiden ekstinktiota aiheuttavat tekijät. Aikaa neljä tuntia. Tuli sellainen olo, että kyllä minä kaikista asioista osaan sanoa vähintään jotain, mutta etenkin aluksi tuntui, että se jotain on hyvin, hyvin vähän. Tekstiä tuli sitten kuitenkin yhteensä yli seitsemän sivua, joten olin hieman luottavaisempi osaamiseni suhteen, mutten kuitenkaan täysin varma. Ja enhän minä tälläkään kertaa kuluttanut kuin reilut kaksi tuntia tentin tekemiseen.

Tentti tarkastettiin nopeasti, arvosana oli WebOodissa jo keskiviikkona. Tuijotin sitä nelosta hyvin pitkään ja epäilin vahvasti, että jossain on jokin virhe. Mutta kai minulla on sitten hyvin harhainen käsitys siitä, minkä tasoisilla vastauksilla tentti menee häthätää läpi ja minkä tasoiset vastaukset ovat jo hyviä.

Aineen kirjoittamiselle jäi aikaa keskiviikko ja torstai. Vaikka kuinka luulisi, että olisin jo oppinut läksyni, enkä vitkuttelisi kiireellisten töiden kanssa siihen viime tippaan saakka, kun ei siitä tule muuta kuin kamala stressi, niin enpä kuitenkaan aloittanut aineen työstämistä ennen kuin keskiviikkoiltana. Olin aiemmin etsinyt muutamia artikkeleita lepakoiden kaikuluotauksesta, mutta päätinkin sitten vaihtaa aihetta ja kirjoittaa sympatrisesti esiintyvistä kryptisistä Pipistrellus-lepakoista. Kaivelin niistä materiaalia aikani ja tein muistiinpanoja torstaiaamuun saakka. Muutaman tunnin "yöunien" jälkeen tämä aihe ei sitten enää vaikuttanutkaan hyvältä, koska minusta tuntui, etten saa siitä kymmentä sivua kirjoitettua. Päätin siis palata takaisin kaikuluotauksen pariin, ja aloin lukea sitä aihetta käsitteleviä artikkeleita ja tehdä niistä muistiinpanoja. Tähän kului ehkä pari-kolme tuntia, jona aikana tulin lopulta siihen tulokseen, ettei se kaikuluotauskaan ole hyvä aihe, koska en edelleenkään keksinyt kunnollista näkökulmaa.

Kello oli seitsemän paikkeilla torstai-iltana, kun totesin, että nyt on yksinkertaiesti pakko aloittaa se kirjoittaminen ja valita sellainen aihe, josta tekstiä saa helposti aikaiseksi. Niinpä päätin lopulta kirjoittaa aineen siitä samasta aiheesta, josta olin esitysharjoitteluesitykseni pitänyt, eli lepakoiden fylogeniasta — vaikka olin vannonut, etten enää koske aiheeseen pitkällä tikullakaan, koska siinä ei ole kunnollista konsensusta. Helpoin siitä oli kuitenkin alkaa ainetta työstämään, koska esitys ja sitä varten keräämäni materiaali sekä muistiinpanot olivat edelleen tallessa. Hieman aihetta piti laajentaa, joten otin lepakoiden evoluutionkin mukaan. 13 tunnin naputtelun jälkeen, eli perjantaiaamuna kahdeksan aikoihin aine oli palautuskunnossa. Eihän siinä vaiheessa nyt sitten nukkumaan enää kannata mennä, joten lähdin suoraan yliopistolle ainetta palauttamaan.

Samalla reissulla tuli sitten hoidettua muitakin asioita, kuten palautettua laitoksen avaimet sekä kulkulätkä ja haettua gradun tarkastusversiot sekä arvostelulomake parempaan talteen. Poikkesin myös toimistolla ilmoittamassa muutamista WebOodista puuttuvista suoritusmerkinnöistä, eli esitysharjoittelusta sekä siitä ensimmäisestä lopputenttikirjasta (eli Evolutionista). Samalla reissulla sain kuulla, että minun pitää toimittaa graduni nimen englanninnos toimistolle, koska kaikki saavat automaattisesti myös englanninkielisen todistuksen. Olin luullut, että sen saa vain jos sitä erikseen pyytää, enkä ollut pyytänyt, joten en ollut myöskään reagoinut postituslistalle tulleeseen sähköpostiin, jossa asiasta ilmoitettiin. Mutta äkkiähän tuon nimen sitten käänsi: The host choice of the deer ked (Lipoptena cervi): visual stimuli in host recognition.

WebOodista puuttuu enää tuon toisen harjoitusaineen suoritusmerkintä. Tutkintoni laajuudeksi tulee 168,5 opintoviikkoa. Todistuspaperit saa hakea tiedekunnan toimistosta kesäkuun 18. päivä. Minusta siis todellakin tulee maisteri. Tuntuu hieman oudolta, ehkä en ole vieläkään täysin käsittänyt, että viiden vuoden opiskelurupeama oli sitten tässä. Ei enää dead lineja, ei tenttejä, ei aineita. Kaikki on suoritettu.

Mitäpä tässä sitten, pitää kai alkaa suunnitella valmistujaiskemuja sukulaisille ja ystäville. Niin, ja käydä maanantaina ilmoittautumassa Työvoimatoimistoon. Työllistymisen saralla ei ole vielä tärpännyt, siitä viimeksi hakemastani paikastakin ilmoitettiin eilen, etten tullut valituksi.

Biologiblogin kohtaloa en ole vielä päättänyt. Opiskelublogi ei enää valmistumisen jälkeen voi toteuttaa tehtäväänsä, enkä myöskään taida enää olla pelkkä biologinplanttu, vaan ihan oikea biologi. Täytyypä miettiä.

Ai niin! Melkein unohdin, että minun piti jakaa pieni linkkivinkki. NatureIT - Livekamerat. Lepakoiden päiväpiilossa näkyi eilen elämää ja tänäänkin on näköjään ainakinyksi asukas kotona. Naakanpesässä puolestaan on kaksi kovaa vauhtia kasvavaa poikasta.

Comments:


(tuntematon) at 2008-06-02 07:49 (UTC) (Pysyvä linkki)


Minusta biologiblogi palvelee hyvin biologiaa opiskelemaan aikoville.
Olen tänne ohjannut kaksi abiturienttia ja yhden AMK-opiskelijan, jotka harkitsivat biologian opiskelua. Pidän erityisesti arvossa kenttätutkimusten kurssien kuvauksia ja Konneveden aikaa.

Syntaksiksen sivuillä näkyikin olevan linkki tähän. Toivoisin, että säilyttäisit tämän loistavan mahdollisuuden tutustua biologian opiskelun arkeen.

Wille
biologinplanttu
biologinplanttu at 2008-06-02 13:14 (UTC) (Pysyvä linkki)
"Olen tänne ohjannut kaksi abiturienttia ja yhden AMK-opiskelijan, jotka harkitsivat biologian opiskelua. "

Harkitsevatko enää? ;)

Mutta en minä tätä siis ole deletoimassa, eihän siinä nyt mitään järkeä olisi. En vain tiedä, onko minulla jatkossa enää mitään kirjoitettavaa tänne.
(tuntematon) at 2008-06-02 18:48 (UTC) (Pysyvä linkki)


Heh, itseasiassa kaksi noista olivat satunnaisia kohtaamisia, joita en ole sen jälkeen jututtanut. Se yksi vuoden takainen abiturientti on kaukainen sukulainen, eikä ole sinnekään tullut oltua sen vertaa yhteyksissä, että tietäisin miten siinä kävi.

Tässä jännitystarinassa on ollut selkeä juoni, joten olisi tyylikästä päättää se loppuhuipennukseen :) Jäämme sitten odottamaan jatko-osaa:
"Doktorandin Hattu ja Miekan kirous".

Wille
biologinplanttu
biologinplanttu at 2008-06-06 13:32 (UTC) (Pysyvä linkki)
"Tässä jännitystarinassa on ollut selkeä juoni, joten olisi tyylikästä päättää se loppuhuipennukseen :)"

Loppuhuipennukset ovat tietenkin aina tyylikkäitä, mutta eipä ilmassa ole paljoa huipennuksen tuntua.

"Jäämme sitten odottamaan jatko-osaa: "Doktorandin Hattu ja Miekan kirous"."

Jatko-opiskelijaksi? Minä? Älä nyt naurata.
biologinplanttu
biologinplanttu at 2008-06-06 13:30 (UTC) (Pysyvä linkki)
"Syntaksiksen sivuillä näkyikin olevan linkki tähän."

Tuota, missä? Minä en ainakaan löydä linkkilistasta.
Previous Entry  Next Entry